вівторок, 16 грудня 2014 р.

Обговорення Концеції розвитку освіти України


На початку листопада 2014 року Міністерство освіти і науки України опублікувало на своєму сайті проект Концепції розвитку освіти України на період 2015 – 2025 років – для громадського обговорення. Проект підготовлений Стратегічною дорадчою групою при МОН (СДГ), до якої входять представники Коаліції неурядових організацій «За освітню реформу».
Педагоги школи взяли активну участь в обговоренні Концепції.
На думку педагогів приведення структури освіти у відповідність до потреб сучасної економіки та інтеграції України в європейський економічний та культурний простір є  важливим напрямком реформування освіти. Педагоги підтримують ідею  Концепції : можливість  здобувати освіту не лише у рамках класно-урочної системи, що значною мірою не вповні відповідає викликам сьогодення. Учасники  були однодумцями в тому, що одним з ключових завдань нової шкільної реформи має стати якісна підготовка педагогічних кадрів . Педагоги  підтримують ідеєю запровадження  єдиних  стандартів /індикаторів знань, умінь і навичок в галузі ІКТ для учнів – сумірних із міжнародними показниками: PISA in computer skills, індустріальні міжнародні тести Microsoft Certified Educator тощо. Також педагоги підтримали ідею   відбору  підручників самими школами.
  Педагоги не підтримали  ідею змінити систему оплати праці вчителів та керівників шкіл,зокрема  перехід  на оплату повного робочого дня вчителя,а також проти контрактної  системи прийому на роботу педагога. Не доречним  є також  пропозиція  проведення ЗНО при переході з І на ІІ ступінь ,оскільки це буде додатковим навантаженням та буде створювати стресову ситуацію на учнів .
Педагоги вносять пропозицію обов’язкової зміни існуючих програм,які надто складні для учнів . Для досягнення будь-яких змін має бути щонайменше 3 складники: політична воля до змін (вона є), суспільний консенсус (його  немає ) і ресурси (їх також немає ).
Головним рушієм модернізації освіти педагоги  назвали  матеріально та соціально вмотивованого педагога.


Немає коментарів:

Дописати коментар